Wat is Envelop budgetten en werkt het echt?


envelop budgetten

Overal budgetten voor maken kan soms lastig zijn. Zeker als je niet veel te spenderen hebt en tegelijkertijd geld aan de nodige dingen moet spenderen. Als je eenmaal een manier hebt gevonden om slim om te gaan met je uitgaven, maakt dit het allemaal al een stuk makkelijker. Vandaag gaan we praten over envelop budgetten en of dit ook echt werkt.

Wat is envelop budgetten eigenlijk? Dit is eigenlijk best simpel. Zodra je uitbetaald hebt gekregen, ga je naar een pinautomaat en neem je een groot bedrag op dat je vervolgens verdeelt over diverse enveloppen. Deze enveloppen hebben allemaal een eigen naam. Enkele voorbeelden zijn: Boodschappen, kleding, uitjes, cadeaus etc.

Een boodschappen budget

Dus stel dat jij maandelijks €200,- aan boodschappen betaald. Stop dit bedrag dan cash in een envelop. De ene week kun je wat meer uitgeven aan aanbiedingen, dan in de andere week. Als ik naar Duitsland ga, spendeer ik meestal meer. Dit komt omdat ik in de supermarkten bij de oosterburen, vaak voor een paar weken voorraad koop. Dan hoef ik alleen nog maar aan te vullen met verse groente en brood. En de andere week spendeer ik dus wat minder en zo kom uiteindelijk toch uit. Dreig je de €200,- op te maken voordat de maand voorbij is? Wees creatief met de producten die je hebt.

Envelop budgetten, werkt het echt?

De bedoeling is dat als je geen geld meer in de envelop hebt, dat het dan ook echt op is. Als je een blik in de envelop werpt, weet je precies hoe je er voor staat en kun je het budget beter verdelen. Is het budget voor de uitjes op? Dan is de drempel hoger om geld ergens anders vandaan te snoepen. Op is op, dus geen uitjes meer voor de rest van de maand.

Is het niet lastig om steeds contant te betalen?

Ja en nee. Tegenwoordig gebeuren veel transacties digitaal. Dit kan een belemmering zijn, maar je kunt ook oplossingen zoeken. Netflix kun je bijvoorbeeld ook met een cadeaucard betalen die je in de winkel met een bedrag uit jouw entertainment envelop kunt kopen. Naast een zelfscan kassa, is er ook nog een good old cash kassa in de supermarkt. Op de markt, waar ik vaak goedkope groente koop, is contact betalen weer zeer normaal.

Lees ook: 5 Slimme tips om goedkoop boodschappen te doen bij Albert Heijn!

Conclusie

Budget-enveloppen maken is een goede manier om een goed overzicht op je uitgaven te houden en de drempel hoger te maken om (ongemerkt) meer geld uit te geven. Het vergt wel een aantal extra handelingen in dit moderne digitale tijdperk, maar voor mij is het de extra moeite waard.

Recent Posts