Wonen is Onbetaalbaar Geworden. Hoe kan het anders?


Vorig jaar zijn mijn man en ik van een particuliere huurwoning naar een nieuwbouw sociale huurwoning verhuisd. Wat een verademing was dat! Een betere woning voor een lagere prijs. Nog steeds in de categorie hogere segment sociale huurwoning, maar betaalbaarder dan particulier wonen.

Een prima woning om in te vertoeven totdat we een huis kunnen kopen. Maar is dat hedendaags wel mogelijk? Met een fulltime baan en een zzp inkomen vallen we nogal buiten de boot. En als we überhaupt interesse tonen, worden de woningen met tienduizenden euro’s boven de vraagprijs voor onze neus verkocht. De wens voor een eigen woning hebben we geparkeerd.

Principe kwestie

Wie kan dat überhaupt betalen, zo’n huis dat 10% boven de dure vraagprijs word verkocht? Het zijn in ieder geval niet de starters. Het zijn vaak mensen die in betere tijden een huis hebben kunnen kopen, en het nu ook met winst hebben weten te verkopen. Ik ben best bereid om te investeren in een woning, maar de huidige prijs, de stress en de corruptie (ja die is er) is het mij niet waard. Ik begin de huidige woningmarkt als een bubbel te beschouwen. Daarnaast ga ik geen fortuin neerleggen voor een gedateerde woning. Dat is een principe kwestie.

Vrije sector huren

Sinds een maand bezoek ik een paar keer per week Funda om huurwoningen in de gaten te houden. Ik help een vriendin om een woning in mijn stad te vinden. De prijzen zijn sinds een jaar flink gestegen. Ik dacht vorig jaar al duur te huren in de vrije sector, maar de meest recente stijging slaat alles. De huur voor een decent twee slaapkamer appartement is net zo hoog als een minimum loon. Waar moet je dan van leven? Laat staan sparen. Ik zie de kloof tussen arm en rijk steeds groter worden.

Kan het anders?

Mijn gal is gespuuwt nu gaan we over tot het optimistische deel van deze blog. Kan het anders? Ja, het kan anders. Maar dat gaat niet zo makkelijk én je dient een flink startkapitaal bij elkaar te sprokkelen. Dan kun je misschien op een alternatieve manier een woning bemachtigen of misschien wel hypotheek- en huurvrij leven. Ik schreef er deze blog over. De niet mainstream manier om een woning te bemachtigen is helaas niet voor iedereen weggelegd, maar misschien ben jij wél een van de sardientjes die het gat in het visnet weet te vinden. Dit zijn enkele mogelijkheden om niet de volle mep voor een woning te betalen.

  • Verhuis (met je startkapitaal) naar Spanje.
  • Ga op zoek naar een goedkoop en geschikt kavel en plaats een tiny house.
  • Of een andere prefab woning.
  • Check de executieveilingen.
  • Knap een woonboot op.
  • Misschien kun je samen met de gemeente een terrein ontwikkelen.
  • Collectief bouwen maakt een eigen woning betaalbaarder.

Dit zijn slechts enkele alternatieve ideeën en ‘mazen in de wet’ om de huidige woningmarkt (enigszins) te omzeilen. Ik snap dat dit voor veel mensen niet te realiseren valt, maar wellicht is het voor sommige stof tot nadenken. Ik ben benieuwd hoe jij over de huidige woningmarkt denkt. Wat is jouw situatie? Deel het in de comments, via Pinterest of Facebook.

Recent Posts