Zo doe je Dumpster Diving in Nederland


Vandaag gaan we het fenomeen ‘Dumpster Diving’ in Nederland bespreken. Af en toe kijk ik op Youtube wel eens filmpjes van mensen die gaan Dumpster Diven. Dit wil zeggen dat je in afval containers gaat zoeken naar nog bruikbare food en nonfood producten. Want ‘one man’s trash is another man’s treasure!’

Nu zijn de filmpjes die ik kijk vaak van mensen uit Amerika. Een land waar deze bezigheid al wat bekender is. In Nederland doen nog niet zoveel mensen aan dumpster diving. Dit komt ook omdat Nederland ter vergelijking met Amerikanen, niet zo snel iets weggooien.

dumpster diving

Hoe doe je dumpster diven?

Dumpster diving is eigenlijk erg simpel. Je checkt afvalcontainers op bruikbare spullen. Dit wordt vaak gedaan bij supermarkten en diverse winkels. De echte dumpster divers hebben hun vaste adresjes. Ze weten precies welke winkels vaak bruikbare of waardevolle spullen weggooien. In Nederland hebben veel winkeliers sloten op hun afvalbakken. Ik heb me laten vertellen dat je bijvoorbeeld bij Albert Heijn van een koude kermis thuiskomt. Groothandels en kleine zaken schijnen dan weer de moeite waard te zijn!

dumpster diving

Wat kun je zoal vinden?

Dat hangt er van af waar je gaat zoeken. Bij een woonzaak kun je misschien nog wel een oud showmodel of een mooie schaal vinden waar slechts een chipje uit is. Of je gaat op het einde van de dag bij een rommelmarkt in de container kijken. Daar dumpen verkopers vaak onverkochte spullen. Ook in bepaalde wijken kun je wel eens grof vuil op straat vinden. Toevallig woon ik in zo’n nette straat waar wel eens een bankstel, tafel of een kledingrek op de stoep staat. Love het stilleven haha! 😉 Ook op markt gooit men wel eens aan het einde van de dag iets weg. Op het internet heb ik gelezen dat mensen helemaal gratis hun diepvries vullen met groente na een middagje diven op de markt.

Is dumpster diving legaal?

Officieel mag het niet. Want ook afval is eigendom van iemand. In de praktijk is afval gewoon afval en in de meeste gevallen kraait er geen haan naar als je het afval uitpluist. Soms kunnen winkeliers boos worden, soms komen ze juist met meer spullen aanzetten. Het is aan te raden om het netjes te vragen. Daar kun je mee geholpen worden! Wat wél onwijs strafbaar is, is het betreden van iemands terrein zonder toestemming. Spring daarom niet zomaar over een hek o.i.d. Het hek staat er niet voor niks.

dumpster diving

Doe ik aan dumpster diving?

Ik ben geen actieve dumpster diver. Ik ben nog nooit in de container van een winkel gedoken.  Soms neus ik in het grof vuil dat men op straat zet. Onlangs vond ik een oud naaikistje dat ik op een rommelmarkt voor €5,- verkocht. Hoe leuk is dat! Sinds kort krijg ik de smaak meer te pakken. Wie weet ga ik in de toekomst wat actiever zijn. Wil je meer weten over Dumpster Diving in Nederland? Check dan even deze blog of deze Reddit discussie.

Volg Budgetella op Instagram

Ik post dagelijks nieuwe budget updates, koopjes, gratis acties, DIY projecten en meer via mijn persoonlijke account ShopWithRox! Ook neem ik je mee winkelen en laat ik leuke en betaalbare mode en beauty producten zien. Ik kom graag met mijn lezers in contact. Je kunt mij op Instagram volgen via deze link of zoek op @shopwithrox. Zie ik je daar? 🙂

 

Recent Posts