Waar kun je het Meest op Besparen? Dit Levert Geld op!


In dure tijden als deze is het voor veel mensen lastig om de eindjes aan elkaar vast te knopen. Zeker aan het einde van de maand komen mensen nauwelijks uit met hun geld. Het is dus een logische gedachten om te kijken waar je het meest op kunt besparen. Misschien kan een kleine besparing, misschien net dat grote verschil maken.

Wil je bezuinigen? Dan kun je het meest besparen op boodschappen, vaste lasten en luxe uitgaven. Door kleine handelingen uit te voeren, zal het resultaat snel zichtbaar zijn. Zo kun je bepaalde uitgaven wegstrepen of vervangen door goedkopere alternatieven of DIY producten. Veel tips kun je makkelijk en snel uitvoeren.

Waar kun je het meest op besparen?

Elke maand kijk ik op welke fronten ik het meest kan besparen. Het is belangrijk om regelmatig je uitgaven te checken en goedkopere alternatieven te overwegen. Wellicht heb je de broekriem al strak aangetrokken en ben je op zoek naar manieren om nog meer te besparen.

Dingen waar je het meest op kunt besparen

Je kent de meeste bespaartips en trucjes uit je hoofd, toch is het slim om je acties na te gaan en de zaken te relativeren. Administreren is een slimme zet. Je hebt alle uitgaven onder elkaar op papier staan en vanuit dit oogpunt kun je makkelijk bekijken waar je het meest op kunt besparen.

De uitgaven verdelen

Verdeel je uitgaven in categorieën. Per categorie administreer je diverse onderdelen. Binnen de categorie ‘Boodschappen‘ kun je de onderdelen maaltijden, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en eventueel dierverzorging toevoegen.

Per onderdeel ga je actief op zoek naar goedkopere alternatieven.

Zulke alternatieven kunnen een goedkoper product, een DIY recept of een tweedehands optie zijn. In de volgende paragrafen geef ik per categorie voorbeelden waar je het meest op kunt besparen. Zo word bezuinigen misschien een beetje makkelijker voor jou.

Het meest besparen op de boodschappen

Besparen op boodschappen

De meeste mensen gaan als eerst snijden in het boodschappenbudget. Dit is niet zo gek, want je ziet namelijk meteen resultaat. Toch is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Koken en maaltijden

Maak een weekmenu op basis van aanbiedingen. In het begin is het even puzzelen, maar na een tijdje weet je precies welke aanbiedingen de moeite waard zijn. Als je het goed doet, kun je hier veel op besparen.

Bezoek de weekmarkt of een boerderijwinkel voor groente, melk en eieren. Bij de Turkse slager kun je kwalitatief goed vlees kopen voor een lagere prijs dan in de supermarkt.

Daarnaast is koken op basis van een Too Good To Go box een slimme zet. Vooral als je veel monden te vullen hebt. Zo’n Magic box kun je voor weinig geld bestellen in de app. Op de afgesproken tijd haal je jouw bestelling in de winkel of speciaalzaak op. Wil je weten welke winkels er aangesloten zijn?

Lees dan de blog: Too Good to Go Locaties bij jou in de buurt, voor een compleet overzicht van ketens die meedoen met dit initiatief.

Verzorgingsproducten

Ken je het spreekwoord ‘water bij de wijn doen?’. Het heeft alles te maken met besparen op verzorgingsproducten. Bij artikelen zoals shampoo, conditioner en bodywash voeg ik water toe. De werking word er bij de meeste producten niet minder op, en je kunt langer doen met je verzorgingsproducten.

Zorg ervoor dat je een lege fles tot je beschikking hebt. Giet de helft van de volle fles, in de lege fles. Vul beiden flessen met water. Bij shampoo gooi ik er een kwart water bij en de bodywash fles vul ik tot hij weer vol is. Het product zal meer vloeibaar zijn, dus let hier op tijdens het gebruik.

Schoonmaakmiddelen

Het water bij de wijn doen concept kan ook toegepast worden als je gaat besparen op schoonmaakmiddelen. Is je allesreiniger half vol? Vul hem bij met water! Je zult het product niet meer zo vaak op je boodschappenlijstje terug zien.

Daarnaast maken veel mensen in onze community gebruik van DIY recepten. In deze blog deel ik een aantal goedkope en effectieve DIY schoonmaakmiddelen. 

Diervoeding

Er zijn een aantal dingen in het leven waar je niet op moet besparen om juist geld te besparen. Kwalitatief goede diervoeding is daar een mooi voorbeeld van. Geef je hond of kat alsjeblieft geen supermarkt brokken. Dit is ontzettend slecht voor het welzijn van je beestje. Op lange termijn betekent dit een hoge dierenarts rekening, en dan heb ik het nog niet over de slechte gezondheid van je huisdier.

Wat kun je wel doen? Doe je research en koop een kwalitatief goede brok voor je huisdier. Zo’n zak kost misschien wel een aantal tientjes, maar je kunt er ook een langere tijd mee doen. Daarnaast is het voeren van KVV en BARF voor honden en katten een goed idee. Dit is voor mijn katten gezonder én zelfs goedkoper dan blikvoer.

Het meest besparen op de vaste lasten

Besparen op vaste lasten

Een van de dingen waar je het meest op kunt besparen, is de vaste lasten, en dan met name de energie- en waterrekening. Dat is in deze dure tijden ook nodig. Een paar kleine handelingen kunnen al een paar tientjes per maand opleveren.

Besparen op gas

De verwarming is de grootste gasverbruiker. Het is dus vanzelfsprekend dat je deze overdag een graadje lager zet om geld te besparen. Zet hem ’s avonds echter niet kouder dan 16 graden, anders verbruik je ontzettend veel gas om naar een temperatuur van 18-20 graden te gaan. Vul de ketel tijdig bij en ontlucht de verwarming twee keer per jaar.

Minder lang en minder warm douchen is de nieuwe norm. Een doucheklokje kan daarbij helpen. Binnen 3-5 minuten kun je je haar en lichaam wassen. Lang onder de douche staan is een luxe.

Slechts een klein deel van je verbruik gaat op aan het gasfornuis, dus daar valt niet zoveel te besparen. Water voor pasta of rijst kun je eventueel voorkoken in de waterkoker.

Meer tips kun je lezen in de blog: Gas besparen in het huishouden? Zo doe je het!  

Besparen op elektriciteit

Kleine handelingen kunnen veel opleveren. Om je elektriciteitsverbruik omlaag te krijgen, kun je een aantal dingen doen. Bewust zijn van je verbruik is een slimme zet. Daarnaast is de focus op energiezuinige apparaten ook belangrijk. Een verandering die veel oplevert en weinig kost, is het gebruik van LED lampen.

Hier vertel ik meer over in de blog: Dit zijn de grootste Energieslurpers in huis.

Besparen op water

Er zijn een paar slimme tips om te bezuinigen op je waterverbruik. Een oud trucje is het plaatsen van een of meerdere bakstenen in het waterreservoir (indien mogelijk) van je toilet. Op deze manier verbruik je minder water bij het doorspoelen.

De aanschaf van een waterbesparende douchekop is een slimme investering. Je verliest minder water dat normaal gesproken weer rechtstreeks het afvoerputje in zou gaan. De kwaliteit van je douchebeurt gaat er niet op achteruit.

Luxe uitgaven

Besparen op Luxe uitgaven

Op luxe uitgaven valt het meest te besparen, want je hebt ze eigenlijk niet nodig. Het is dus makkelijk om deze te schrappen of om een alternatief te vinden.

Abonnementen

Neem je abonnementen onder de loep. Want kan goedkoper? Welke kun je opzeggen?

Bel je internet provider op met de vraag of ze een goede deal voor je hebben. Vaak geven ze je een nieuw contract met korting, zeker als je laat vallen dat je overweegt om naar de concurrent te gaan. Dit kan op jaarbasis vaak al €100,- opleveren.

Zeg je abonnement op de sportschool op en ga een paar keer per week een uurtje wandelen.

Zijn streamingsdiensten onmisbaar in jouw huishouden? Beperk het tot een. Zo heb je toch het entertainment, maar betaal je niet de kosten voor 4 of 5 verschillende services.

Besparen op Cadeautjes

Voor een goedkoop cadeautje kun je naar de Action gaan, maar er zijn meer manieren om een voordelig, maar toch leuk cadeautje te vinden. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan Vinted? Of de kringloop?

Ik weet zeker dat je hier iets unieks kunt vinden. Zelf een cadeau maken is ontzettend leuk, en de moeite die je er in hebt gestopt is goud waard. De ontvanger zal dit zeker waarderen.

Ik schreef: De magie van de gebruikte- en doorgeefcadeaus, een blog met inspiratie en tips over tweedehands cadeaus die een nieuwe bestemming krijgen.

Vakanties en uitjes

Niet op vakantie gaan is geen schande, en voor veel mensen tegenwoordig een realiteit. Mocht je toch een beetje budget hebben voor een kleine vakantie, of een uitje, dan valt ook daar veel op te besparen.

Kijken en vergelijken is de key. Ook is het handig om te weten via welke kanalen je goedkopere reisjes kunt boeken. Kortingswebsites zoals Social Deal of Voordeeluitjes kunnen een uitkomst bieden.

Het boeken van een vliegticket met vertrek op woensdag is vaak het goedkoopst.

Ga je voor all inclusive of boek je een AirBnB? Wat is in jouw situatie het voordeligst? Neem de tijd en doe je research. Ik weet zeker dat het je veel gaat opleveren.

Besparen met een spaarprogramma

EuroClix is het bekendste spaarprogramma van Nederland en bestaat al sinds 1999! Je kunt Clix verdienen door enquetes in te vullen, te shoppen bij jouw favoriete webshops of vrienden uit te nodigen.

Door via EuroClix bij jouw favoriete webshop te winkelen, verdien je cashback. Als je toch van plan was om iets bij Bol.com of Zooplus, Douglas etc. te kopen, waarom zou je het geld dan laten liggen?

Via deze link verdien je meteen 150 Clix (€3,00) en vanaf €10,- kun je het bedrag naar je rekening laten uitbetalen. Verdien Clix door je profiel af te maken en wat enquêtes in te vullen en je hebt middels een paar handelingen al €10,- bij elkaar. Dat ik al binnen een uur!

Doorsparen loont, want hoe meer je verdient, hoe meer geld je er voor terug krijgt. Ik heb binnen een jaar al bijna €450,- verdient door wekelijks een uurtje aan EuroClix te spenderen. Ik spaar tot de zomer en tot kerst. Dan kan ik cadeautjes kopen voor mijn familie en misschien nog wel op vakantie! In mijn andere blog geef ik uitgebreidere informatie over EuroClix.

*Deze blog bevat affiliate links

Conclusie

In regel kun je het meest besparen op boodschappen, energieverbruik en luxe uitgaven. Door het aanpassen van je eigen gedrag kun je op deze punten veel bezuinigen. Dit betekent wel dat je moet inleveren op comfort en dagelijkse gewoonten. Het is een afweging die je zelf moet maken.

Recent Posts