10 Geheimen om succesvol van 1 inkomen te leven


Vroeger was het normaal om van 1 inkomen te leven. Als je dan als vrouw zijnde ging werken, dan werd er over je gepraat. Tegenwoordig is dit wel anders. Beiden ouders werken, zo is de norm. Het is financieel beter in deze dure tijd. Maar is dit ook wel beter op andere fronten? Daar zijn de meningen over verdeeld.

 Ondanks het dure leven na de crisis, kiezen gezinnen steeds vaker voor een thuisblijf-ouder. Er valt dan een inkomen weg, ‘maar je krijgt er zoveel meer voor terug’, klinkt het. Het is maar net waar je prioriteiten liggen en óf dit ook financieel mogelijk is. Een ding is zeker, je zult zuiniger aan moeten doen als je gezin (tijdelijk) van 1 inkomen moet leven. Daarom geef ik tips om er een succes van te maken!

Neem jullie inkomsten en uitgave onder de loep

Oké, je hebt slechts één inkomen en zoveel uitgaven! Hoe ga je dit managen? Check ook even welke toeslagen je krijgt, tel dit op bij jullie inkomsten en ga ook na welke vaste lasten jullie hebben. Wat blijft er over voor de vrije besteding en om te sparen? Maak een realistisch budget voor bepaalde zaken en stel een financieel plan samen.

Past het huis bij jullie financiële status?

Het is fijn om te dromen van een ruim vrijstaand huis met zeeën van ruimte. Plek voor hobby’s en de kinderen. Genoeg opbergruimte en grote slaapkamers. Maar kunnen jullie je dit veroorloven? Als het antwoord nee is, dan kun je op dit moment beter blijven waar je bent. Het is belangrijk dat je goedkoper woont, dan dat je je kunt veroorloven. Zo ben je niet te veel geld uit je inkomen kwijt aan huur of de hypotheek. Woon je duurder dan jullie je kunnen veroorloven als een inkomen weg valt? Dan is het misschien beter om kleiner te gaan wonen.

Ga besparen op de boodschappen

Besparen op de boodschappen is key én erg makkelijk. Ik heb op Budgetella al erg veel artikelen geschreven over besparen op de boodschappen. Dit zijn drie van mijn favorieten:

  1.  30 Supertips om te besparen op de boodschappen
  2. Hoe ik maandelijks slechts €130,00 betaal aan boodschappen

Zeg je TV abbonnement op

Als je een smart tv hebt, kun je erg veel geld besparen door je tv abonnement op te zeggen. Je kunt je favoriete TV shows gratis terug kijken via de NPO en RTL app via je smart tv. Ook zijn bepaalde zaken via internet of Youtube terug te zien. Wil je toch wat meer aanbod? Kies dan voor een Netflix abonnement. Dit is lang niet zo duur als een tv abonnement.

Schrap onnodige uitgaven

Als je van 1 inkomen leeft, dan moet je vaak 3x nadenken voordat je iets koopt. Heb je het écht nodig? Hoe graag wil je dit hebben? Is er ruimte in het budget om dit te veroorloven? Allemaal aspecten om te overwegen.

Goedkope (romantische) uitjes

Wil je samen een romantisch uitje plannen óf een dagje weg met de kinderen? Check dan welke opties gratis of goedkoop zijn. Voor bijna alles in het leven is tegenwoordig wel een korting te vinden. Dus wees inventief en ga op zoek! Check deal apps. Ga na of de lokale bioscoop een kortingsavond heeft of welke musea gratis zijn. Er zijn onwijs veel mogelijkheden!

Kies je vakantie slim

Sparen is belangrijk voor onverwachte uitgaven én vakantie! Kies een vakantie die bij je spaarbudget past. Dit kan een super leuke kampeer trip zijn in eigen land, maar als je meer hebt kunnen sparen, zit er misschien ook wel een vliegvakantie in. Denk ook aan de uitgaven ter plaatsen. Tip: Spanje en Griekenland zijn vrij goedkoop betreft eten en uitjes! (dagje strand, check vooraf goedkope attracties e.d.) Doe je research en val niet voor de toeristische geldklopperij! Tip: In dit artikel kun je lezen hoe je kunt besparen op vakantie!

Koop en verkoop op Facebook of Vinted

Je hebt niet altijd nieuwe spullen nodig. Sommige dingen kun je net zo goed via Marktplaats, Facebook of de kringloopwinkel aanschaffen. Ook Vinted is favoriet! Ik heb gemerkt dat verkopen erg snel gaat. Lees in deze blog mijn ervaring.

Leven van 1 inkomen? Schrap een auto

Als er twee auto’s binnen het gezin zijn, kun je indien mogelijk, het beste een auto schrappen. Dit bespaard zoveel geld per maand! Je hoeft dan geen verzekeringen, kosten en benzine meer te betalen. Je kunt steeds vaker de fiets of soms het
OV nemen.

Neem een side hustle

Als thuisblijver in het gezin, kun je misschien wel een bijbaantje nemen. Zo zijn er talloze manieren om online geld te verdienen. Je kunt ook een paar uurtjes per week in de huishouding werken of seizoenswerk doen. Wellicht kun jij ergens je eigen uren indelen zodat je thuis kunt zijn voor de kinderen of andere activiteiten. Zo werk je niet fulltime, maar komt er toch nog extra inkomen binnen.

Lees ook: Dit kun je eten als je écht geen geld meer hebt.

Leven jullie ook van 1 inkomen? Vertel er over en deel jouw tips in de comments hier beneden. Ik ben benieuwd naar alle positieve initiatieven!

Recent Posts